dilluns, 28 de juliol del 2014

Entrevista amb Natalia Elefante, guardonada amb el tercer premi a la 3ª edició d´EurHope.

Natalia Elefante ha sigut guardonada amb el tercer premi de la 3ª edició d`Eurhope amb la temàtica de ‘Ports del mar’.
La teua il.lustració és molt sintètica quant a traçada de línies i color, sense textures; és molt vectorial però té molt de contingut i molt actual.
En la teua obra podem veure una banyera com si fos el Mediterrani per on trobem des de vaixell de mercaderies, iots i barques amb immigrants. El títol és Siamo tutti nella stessa vasca.


3° premio de la 3ª edició d´EurHope 2014.
Natalia Elefante Siamo tutti nella stessa vasca (digital)  Pegli (Genova) – Italia


Explica´ns una mica el contingut o rerefons d´aquesta il.lustració.

Ningú ha dit que la banyera representa el mediterrani. Podria ser qualsevol oceà, llocs on es reuneixen les diferents realitats, aquestes realitats són sovint en conflicte i es contradiuen entre si. Per un costat, les barques transporten als immigrants que s'aventuren en un mar sovint desconegut per a ells, però familiaritzat amb l'esperança d'un futur millor; d´altra banda els iots, més i més grans i cada vegada més fàcils de conduir són la cara d´un nombre creixent de viatges a destins específics. Des del punt de vista del comerç i el turisme, aquests dos són un contrast. A més, si afegim els creuers "ciutat flotant" massificades que magnifiquen cada dia per donar cabuda a un nombre creixent de persones, com un gran "barcassa" per a turistes; però totes aquestes realitats, fins i tot el comerç marítim, estan creixent cada dia més escalonadament fent més nombrós el trànsit marítim.
  
Perquè la temàtica et va suggerir aquesta il.lustració? També pots explicar el seu procés fins a presentar-la al concurs?
 

El tema del concurs em va suggerir aquesta il·lustració, ja que, arran de la publicació de la convocatòria, em va cridar l'atenció alguns documentals de televisió que parlaven de l'evolució en els darrers cinquanta anys dels vaixells porta-contenidors. Respecte a la presentació de l'obra, inicialment era molt escèptica i és per això que vaig realitzar la il.lustració la setmana d´abans de la data limit per entregar, tot i que molta gent em va empènyer a participar. 
La meua indecisió respecte a participar es donava pel fet de ser el meu primer concurs, però si hagués de tornar, no m'ho pensaria dues vegades abans de participar.  Crec que va valer la pena i crec que va ser una gran manera d'involucrar-se i descobrir diferents estils i interpretacions d´una mateixa convocatòria.

Ara la teua obra estarà exposada en Génova, San Benedetto del Tronto, Milán i Perugia. És la primera vegada que tindràs unes exposicions en tants llocs diferents o portes més exposicions a l'esquena?

Aquesta serà la primera vegada que vaig a tenir una exposició en tants llocs.


Segons el teu Behance estàs interessada en el disseny gràfic, il·lustració i el disseny editorial però estàs estudiant o has estudiat alguna cosa en relació amb açò o forma part d´una afició? Siga com siga perquè t'interessa la il·lustració o l´obra gràfica? 

El meu treball s'ha desenvolupat al món acadèmic, com a treballadora en un estudi de disseny gràfic i com un hobby. El meu interés per la gràfic va néixer durant l'escola secundària, després del coneixement dels diferents artistes-professors que em van introduir en aquest camp i encara avui dia, en el segon any de l´Acadèmia de Belles Arts de Gènova, em trobe amb passió a investigar l'assumpte.

Image and video hosting by TinyPic
Imatge treta del Facebook d´EurHope i realitzada per PaolaPietronave.
 

Influències plàstiques? Quins còmics o novel·les gràfiques t´agraden? Referents en general.
 
No m'agraden els còmics o novel·les gràfiques, però estima la foto d'Arno Rafael Minkinen, Stanley Kubrick, pintures d'Eduard Hopper, Gustav Klimt, Georges Barbier, Henri De Toulouse-Lautrec, James Whistler, Edgar Degas, Mariano Fortuni etc. També m'interessa l'abast de Graffiti.


Com és el procés de creació en general, des que surt la idea fins que es materialitza quins són els passos que dones?

El meu procés de creació es basa en una primera fase de documentació per il·lustrar l'argument a través de la col·lecció de fotografies, articles de premsa, vídeos, etc. per tenir una idea de quin és el tema. 
En la segona fase entra en joc la inspiració. Mira, veure, preguntar, observar tot el que està al nostre voltant. Tercer pas: crear. Combinem el que hem recollit en la primera i segona fase d'acord amb el nostre punt de vista, tractant d'expressar clarament i directament el que han après i que li dóna un "to" per expressar com: "escolta el que he de dir."

Esbosses a mà, utilitzes l´ordinador, escaneges? Quins programes utilitzes per donar color o il·lustrar? Quins registres preferisses, línies més fines, grosses, textures, més importància del color, la taca? Quins colors utilitzes més?


Quant als programes que més utilitze solen ser Illustrator, Photoshop i Indesign, però per a pintar en l'estil que jo més còmoda em sent és millor amb Illustrator. Per així aquesta il·lustració vaig preferir els colors plans i uniforme. No faigs servir sovint línies fines, així com les textures, excepte en casos excepcionals en què és essencial per al nivell expressiu, mentre que pel que fa als colors sovint en il · lustrador, utilitze mostres "vegetals" i "fullatge" de la paleta de colors.
 

Quines altres formes d´expressar-te artísticament utilitzes?  

Clar, altres mitjans d'expressió artística que utilitze són: fotografia analogia, graffitis i decoracions de paret amb pinzell i pintures acríliques, piano (encara que no li dedique molt de temps, però la passió per aquest instrument és forta), la creació i decoració de mobles petits per a disseny d'interiors i, recentment, em vaig acostar a la pintura amb acrílic sobre taula.
  
Com veus el món de la il·lustració o el disseny en Itàlia actualment? Et planteges eixir fora d’Itàlia per treballar com il·lustrador o creus tindre lloc a Itàlia?

El món s'està expandint gradualment, més i més persones estan arribant i són apassionats d'aquest art, espero que hi haurà oportunitats de treballar per a mi, aquí a Itàlia, si no també conte amb la idea de deixar aquest país per desenvolupar aquesta professió a un altre país si tinc l´ocasió.

Image and video hosting by TinyPic
Imatge treta del Facebook d´EurHope i realitzada per PaolaPietronave.

  

Que prefereixes o t'agrada més el treball individual o col·lectiu? 
   
Preferisc el treball individual respecte a la fase d'execució de l'obra, però també reconec que moltes vegades, el treball en equip és essencial,  redueix a la meitat el temps dividint les tasques entre més gent, sobretot en l'etapa de disseny inicial i gestió d´un projecte. A més, el grup pot ser un factor positiu en el desenvolupament d'una idea donant com a resultat idees col.lectives, això pot generar idees menys individualistes.

Quins projectes tens entre mans ara per al futur més immediat?
 
Pel que fa als plans per al futur immediat em plantege  poder ampliar la meva experiència en el camp del disseny gràfic i la il·lustració, independentment del fet que siga a Itàlia o en altre país.

Per finalitzar, un consell per als nous il·lustradors? 

Creu en tot el que faces, fes-ho amb entusiasme i pensa en positiu!



Per la nostra part volem agrair a Natalia que ens deixara fer l´entrevista.
Moltes gràcies Marta i esperem que tingues molta sort!

Volem agrair la traducció per part de la nostra companya i amiga que ens va fer el gran favor de fer-nos de traductora.

divendres, 18 de juliol del 2014

Col.laboradora del 1r número de Guirigall fanzine 'A la fresca'



Melani Lleonart és dissenyadora i il·lustradora freelance, amb seu a ValènciaNo pot viure sense quaderns, llapis i colors. Li encisa la tipografia i tot allò relacionat amb el disseny i la il·lustració.




Per veure més treballs seus podeu visitar la seva pàgina de behance.







Col.laboradora del 1r número de Guirigall fanzine 'A la fresca': Paulapé.


Paulapé es suma a la col.laboració del 1er número de Guirigall fanzine amb la temàtica 'A la fresca'. Es defineix com il.lustradora i animadora i ha participat en l ´Arròs Negre Fazine i Enjambre, entre d´altres. A més en aquest número inclourem una entrevista amb ella.

 

Podeu trobar més sobre el seu treball al seu Behance.

dijous, 17 de juliol del 2014

Col.laborador del 1r número de Guirigall fanzine 'A la fresca': Juanjo Clausell.



I Jornades Teatre de l'Oprimit from Juanjo Clausell on Vimeo.


Per trencar l´hegemonia de la il.lustració i la gràfica sobre paper contem amb Juanjo Clausell que ens parla mitjançant fotografia i mètodes audiovisuals.

Al seu vimeo podreu donar un colp d´ull al video de presentació per al verkami del projecte d´il.lustració Sueños Ilustrados.

dimecres, 16 de juliol del 2014

Entrevista amb Andrea Dalla Barba , guardonat amb el segon premi de la 3ª edició d´EurHope.

Andrea Dalla Barba va ser guardonat amb el segon premi en la tercera edició d´EurHope amb el tema 'Ports del mar'. Fa unes setmanes tinguérem el plaer de fer-li una entrevista i a més serà un dels col.laboradors de Guirigall fanzine.



La seva obra transmet la possible separació d'una parella, però en aquesta història és ell qui porta la maleta. Explica'ns una mica d'aquesta història, el contingut de la il·lustració. Com t´ha suggerit la temàtica aquesta imatge?
 
La meva il·lustració no té només un significat. Jo volia fer alguna cosa que expressés diferents sentiments en l'espectador. Vosaltres heu vist una possible separació, un comiat, hi ha qui veuen un possible retorn, un adéu, un viatge de negocis, unes vacances, la noia es va oblidar de la maleta o l'home ha perdut el seu vaixell. Alguns nens han vist el desert i el mar. Moltes altres interpretacions, cadascú veu la seva.

És habitual que et presentar-se a concursos o és una cosa esporàdica? Què penses dels concursos? Creus que val la pena l'esforç?

Em sembla indispensable participar en concursos, em resulta estimulant i ajuda a millorar. S'aprèn a respectar,  aprens molt dels artistes i, de vegades passa que guanyes!

Ara el seu treball es podrà veure a Gènova, San Benedetto del Tronto, Milà i Perugia. Serà la primera vegada que tens una exposició en molts llocs o has realitzat altres exposicions abans?

És la primera vegada que una de les meves il·lustració viatja tant. Parlant de ports i vaixells que viatgen pareix inimaginable que aquestes il.lustracions no viatjaren també.
En altres concursos vaig ser seleccionat també, entre ells un a Milà i un altre a Bèlgica.


 

Estàs formant-te en la Scuola Internazionale di Comics però ¿Perquè aquesta escola i perquè la il.lustració o l´obra gràfica per expressar-se? Com són els principis de Andrea della Barba? Com vas aconseguint els primer treballs, encàrrecs?

Diplomat pel Liceu Artístic i en pocs dies acabaré el tercer any a l'Escola Internacional de Còmics a Pàdua.
Vaig escollir aquesta escola perquè em va oferir una formació professional al món de la il·lustració.
Era essencial per al meu creixement, he guanyat diverses competicions, a causa de la bona preparació, i he aconseguit els meus primers encàrrecs. Aquests dies he estat treballant en unes il·lustracions per a una revista a Àustria.


 
Influències plàstiques? Quins còmics o novel·les gràfiques t´agraden? Referents en general.

Desafortunadament, he llegit pocs còmics, en tinc prou amb veure'ls, fixar-me en l ´anatomia i els colors. Tot va començar amb una passió cap a Magritte. Posteriorment alimentat per artistes actuals com: Shout (Alessandro Gottardo), Beppe Giacobbe, Emiliano Ponzi, Olympia Zagnoli, Ale Giorgini, Riccardo Guasco, Maurizio Quarello, Noma Bar, Brian Rea, Edel Rodríguez, entre d´altres.

  

Com és el procés de creació en general, d´ençà que surt la idea fins que es materialitza, quins són els passos que dones? Esbosses a mà, utilitzes l´ordinador, escaneges? Quins programes utilitzes per donar color o il·lustrar? Quins registres preferisses, línies més fines, grosses, textures, més importància del color, la taca? Quins colors utilitzes més?

Sempre he fet servir les tècniques analògiques: oli, acrílic, gouache, aquarel·la, tinta i així successivament. En els últims anys m'he concentrat en l´acrílic i ara tot això ho barrege digitalment.
Les meves il·lustracions neixen del paper, m'encanta dibuixar en el paper.
Llavors, vaig passant-ho tot a formats digitals, incloent-hi les exploracions i les textures. La tècnica digital m´ajuda a controlar els colors i fer possibles els canvis. Mai abandonaré les tècniques analògiques: raspalls, llapis, pots de pintura, paper, etc. són insubstituïbles.




Com definiries el teu treball? La teua obra es caracteritza per aconseguir l’impacte visual sense utilitzar molts elements, podríem dir que són il·lustracions minimalistes però amb molta càrrega comunicativa i emocional en alguns cops. 


Em sembla encertat el teu anàlisi. Significa que són capaços de transmetre el que volia de la manera correcta. El meu treball està en la recerca constant de minimalisme, il·lustració conceptual. Tracte de dir molt amb poc; pocs colors, un parell de línies, uns pocs elements. De fet, la meva il·lustració dels "ports del Mar" diu moltes coses, provoca emocions amb 3-4 elements i molt pocs colors.

Entre d´altres coses també fas graffiti, des de quan? Conta’ns una mica sobre el teu ús de l´spray.
 
Em faltava com a tècnica amb la qual volia experimentar. He començat a utilitzar-la fa 2-3 anys. En poc temps es poden cobrir grans àrees i sorprendre a la gent. Utilitzar un esprai no és fàcil, és molt car i els espais (murs) no sempre estan disponibles. En qualsevol cas, m´agrada aquesta fascinant tècnica i el món dels
<writers> escriptors.


A més pintares un autobús, potser? Com va ser aquest projecte explica’ns. Individual o col·lectiu?

L'autobús no era real. Un sorprenent grup de nois va fer el bus amb paper maixé i el pintaren amb motius hippies per al Carnaval.

També fas escultures xicotetes i les pintes veritat? Com és açò? 


Aquest va ser un petit episodi. Vaig ser convidat a la  Toy Nightdi Treviso de Treviso a Treviso Comic Book Festival, cada il·lustrador podia acolorir una petita joguina. Espere poder repetir l'experiència, va ser genial.

 Com veus el món de la il·lustració en Itàlia actualment? Et planteges eixir fora d’Itàlia per treballar com il·lustrador o creus tindre lloc a Itàlia?

A Itàlia, el món de la il·lustració sembla explotar en els últims anys. Et suggerisc que seguisques ILLUSTRI,  estan donant una gran importància a la il·lustració a Itàlia. El meu somni és anar a Paris, per desgràcia, és molt car, però espere poder aconseguir aquest somni i el treball com il·lustrador.


Que prefereixes el treball individual o col·lectiu? 
Em sento molt bé amb el treball individual. Em concentre més, tinc els meus moments i les meves idees. Però si hi ha una oportunitat, m´agrada formar part  d´una col·laboració en grup, de fet, és important treballar en un grup.


Quins projectes tens entre mans ara per al futur més immediat? 
Com he dit abans, m'agradaria traslladar-me a París. Espere trobar altres col·laboracions entre editors i revistes. Mentrestant participar en diferents concursos i esdeveniments.


Per finalitzar, un consell per als nous il·lustradors? 
És difícil donar consells. Tinc 23 anys i sóc un jove il·lustrador. El consell és per mi mateixa: Exigència i mai es donen per vençuts, la majoria de la gent sap que és possible, admirar els grans il·lustradors i mai deixar de dibuixar.



Per visualitzar l´obra de Andrea Della Barba podeu visitar el seu tumblr.


Per la nostra part volem agrair a Andrea que ens deixara fer l´entrevista i esperem tornar a entrevistar-lo, però la pròxima volta que siga a Paris! 
Moltes gràcies Andrea i esperem que tingues molta sort!

Volem agrair la traducció per part de la nostra companya i amiga que ens va fer el gran favor de fer-nos de traductora.


Intervista in ITALIANO